október 2012

0

2013 a "kígyó éve" - új falinaptár

 

Mostanra hagyománnyá vált, hogy minden év végén elkészül a következő év japán kalligrafikus falinaptára. Ez alól az idei év sem lehet kivétel.

Íme hát egy kis ízelítő belőle.

0

Vászon tekercsképek és keretezés (kakejiku)

 

Hosszú idő után sikerül megoldani azt a nehézséget, hogy Magyarországon - és valójában egész Európában - nincs lehetőség arra, hogy japán kalligráfiát kereteztessünk. Átmeneti megoldások helyett a legtökéletesebb a vászon lett.
A dōjōkban található shōmenek (正面) sürgették meg igazán a tökéletes mód megtalálását. A legtöbb esetben a shōmeneket nem "csak" kifüggesztik, hanem alkalomról-alkalomra újra kitekerik, kihelyezik, összecsomagolják. Ehhez tartós tekercsre van szükség. Így jutottunk el a vászonhoz, amelyre a papírhoz hasonlóan szép kalligráfia készíthető, majd egy gyakorlott és türelmes kéz kellemes kiállású tekercsképpé képes alakítani. Ez lett tehát a keretezett japán kalligráfia.

0

Küzdősport Gála, legyezők és fatáblák

Szeptember utolsó hétvégéjén nagyszabású Küzdősport Gála volt a SYMA csarnokban. Az a megtiszteltetés ért, hogy a főszervezők úgy gondolták, a japán kalligráfia megjelenése egy ilyen rendezvényen magával ragadó lehet, és meghívást kaptam, hogy mutassam be ezt a művészetet a versenyzőknek, látogatóknak, érdeklődőknek.