március 2012

0

Székesfehérvár és tea, Tatabánya és kard

"Két hétvége, két város, két előadás"
ez lehetne az alcíme ennek a bejegyzésnek.

0

Calligraphy and decorative writing (posters and signs) Yose moji

When brushing a calligraphy piece, every stroke is executed with one single movement. We don't go back or make corrections afterwards.. But is this always the case?

Translated from here
Translated by Judit Simon

0

A Szív szútra másolásának hagyománya

Szív szútra - Hannya Shingyo - gyosho stílusban

A japán kalligráfia gyakorlatának részét képezheti a Szív szútra másolása. Maga a szöveg, sőt másolatai is megtalálhatóak ezen az oldalon, itt az ideje, hogy magáról a másolásról is szót ejtsünk, hiszen ennek is meg van a maga hagyománya, a tisztelet kifejezésének megfelelő formája.

0

Fukushimáért

Pozitív és negatív kritikák egyaránt akadnak a közösségi oldalak kapcsán, de azt semmiképpen nem szabad elfelejteni, hogy az ilyen virtuális terek könnyen, könnyebben összehozzák a hasonló érdeklődésű embereket.

"100 artworks from the world for Fukushima" a kezdeményezés neve. A világ minden tájáról ajánlanak fel alkotásokat, hogy ezzel segítsék a katasztrófa túlélőit.

0

3.11. - Emlékezés - "Ganbatte Nihon"

Egy éve 3.11.
Egy hatalmas földrengés - majd százával kisebbek - rázták meg Észak-Kelet Japán partjait, amelyet rettenetes tsunami is követett. A szörnyűség hihetetlen pusztítást okozva, a földdel tette egyenlővé Japán hatalmas területeit, és ezzel egy újabb sor katasztrófa indult el. Nem Japán az egyetlen ország, amelyet katasztrófa sújtott vagy sújt. Emlékezzünk!

0

Kalligráfia táblán

A harcművészeti dōjōk csodálatos környezetet tudnak biztosítani az elmélyült gyakorlásnak, amelynek a test edzése mellett a szellem edzése is a részét képezi. Nem kis megtiszteltetés, amikor felkérnek egy-egy dōjō kalligráfiával való díszítésének céljából, hogy készítsek el valamilyen feliratot.

0

Nevek és rendezvények

Megannyi alkalommal vettem részt - és remélem vehetek részt majd később is - rendezvényeken, amelyek során névkalligráfiákkal ajándékozom meg azokat, akik türelmesen kivárják a sort, ami kígyózni szokott ilyenkor. A kellemes és csodás napok mindig várakozással teliek. Hiszen gyakorlás, hangolódás előz meg minden előadást, bemutatót és oktatást.
Sokakban felmerül a kérdés, hogy amikor neveket írunk le japánul, akkor mi is történik? Most erről a témáról szeretnék beszélni.

0

Seals and the Seal Script

Seal script, or tenshotai (篆書体) as its name implies, is  a writing style predominantly used in seals in modern times.

Translated from here
Translated by Judit Simon