október 2011

0

Egy kōan

– Üres kézzel jöttem – szabadkozott egy szerzetes.
– Tedd le! – mondta Jōshū.
– Mit tegyek le, ha egyszer semmit se hoztam?
– Akkor csak cipeld tovább!

 ***
Szóval legyen akkor egy kōan (公案), amit most megnézünk, ez:
„– Honnan jöttél? – kérdezett Mu-csou egy szerzetest.
– Liujangból.
– Mit mond a csan mester Liujangban?
– „Mehetsz bárhová, útra úgyse találsz.”
– Tényleg ezt mondta?
– Ezt.
A mester kapta a botját és fejbe kólintotta a szerzetest:
– Csak a szavakra emlékszel – jegyezte meg.”
 
0

A Hatodik Pátriárka szútrája - Ötödik rész: A meditáció

六祖壇經
A Hatodik Pátriárka szútrája
Huineng zen tanításai

 

0

A zen gyakolás (előszó)

A zen gyakorlás első hallásra sokak számára egy távoli világ dolgának tűnhet fel, de valójában sem határok, sem földrészek nem állhatnak az útjába. Ahogy a buddhizmus számtalan irányzata, úgy a zen is már több évtizede megérkezett nyugatra és kicsiny hazánkba is. Szeretnék - ha esetleg sokak számára túlzottan szubjektív módon is, de - a kolostori tapasztalatokkal, a több éves gyakorlásból és tanulásból merített élmények segítségével, betekintést engedni a zen gyakorlás világába, abba, hogyan is ötvözhetjük ezt a mindennapi életünkkel, vagy a harcművészetekhez, kalligráfiához, esetleg bármilyen más gyakorláshoz kötődő "tréningeinkkel". És egyben szeretném megmutatni a zen világát magát is...

0

Egy kiállítás képei

Oroszlányban 2011. október 7-én rendezték meg a Japán Kultúrális Kalandozás című rendezvényt, amely kapcsán egy kis rögtönzött kiállítás keretében korábbi kalligráfiáim voltak megtekinthetőek a szervezők válogatása szerint. Nagy örömmel olvastam a megkeresést, és az is nagy örömömre szolgált, hogy fotókat is megosztottak velem, amelyek segítségével most magát az eseményt és a kiállított képeket is meg tudom mutatni...

0

Fehér kalligráfia, fekete papír

Régóta vonzott a kihívás, hogy a kalligráfián belül kicsit kísérletezzek néha napján. Az élet pedig volt olyan jó hozzám és egy kedves ismerősöm megrendelése okán, elhozta nekem ezt a kihívást. Így született meg a fehér kalligráfia, fekete papíron...

0

Kalligráfia tanfolyam és meditációs flash mob

Nagy várakozás előzte meg - legalábbis bennem biztosan - az első kalligráfia tanfolyamos találkozót. A kis, lelkes csapat ma összegyűlt és elindult a közös gyakorlás útján, ami igazán olyan élmény, amit mindenkinek szeretettel kíván az ember! Remélem, hogy a harcosok szelleme és kitartása kísér majd mindenkit a gyakorlásban!

0

Fehér kalligráfiák fotókartonon

Az alábbi galériában olyan kalligráfiákat és képeket mutatok be, amelyek fekete alapon fehér vagy akár színes formában is megvásárolhatóak.

(a képekre kattintva a kalligráfiák nagy méretben is megtekinthetőek) 

A témák és a méretek sem kötöttek, más szöveggel és képpel is rendelhető ez a típus, vagyis a fekete fotókartonra készített kalligráfia/sumi-e. Valamint az alábbi témák más hordozóanyagra, fába vésve, pólóra, pohárra, fa dobozra, hanshira, kakizome-, shikishi-, tanzaku- vagy más papírra, stb. akár keretezve is rendelhetőek.

 fotókarton japán kalligráfia

Fehér kalligráfiák fekete fotókartonon különböző méretekben
(az alábbiakban megjelenítettekhez képest minden kép és kalligráfia más méretben, akár 50x70 vagy 70x100 cm nagyságig is rendelhetőek)


 

見性成佛 達磨 - Kenshō jōbutsu - Daruma (Seeing one's nature and becoming Buddha - Daruma) - Kód: FotoDaruma-Ken

Daruma figurája a nevéhez kötődő négy alapelv utolsó tagjával, vagyis: meglátni valódi természetünket és buddhává válni.

 

達磨大師 無客主 - Daruma Daishi - Nem vendég, nem házigazda (Daruma Daishi - No guest, no host) - Kód: FotoDaruma-vendeg

A számos Daruma ábrázolás közül ez egy teljes alakos, meditáló megfogalmazás, amely a rohájába burkolt szigorú arcát mutatja meg a zen alapítójának, egy zen mondással.

 

春は花、秋は月 - A tavasz a virág, az ősz a hold (The spring is flower, the autumn is moon) - Kód: FotoDaruma-tavasz

Daruma képe egy japán közmondással.

 

達磨 永初心 - Daruma - Az örök kezdő szellem (Daruma - The eternal beginner's mind) - Kód: FotoDaruma-kezdo

Számtalan tradícionális Daruma ábrázolást ismerünk. Itt a Daruma babákat idéző stílus jelenik meg egyben a felirattal, hogy az örök kezdő szellem.

 

武士魂 - A harcos szellem(e) (Warrior spirit) - Kód: FotoHarcos

Ez a három kanjit bemutató kalligráfia szintén egy harcművlszeti kifejezés, amely mellett kisebb méretben a bushidō, vagyis a harcos útja kifejezés jelenik meg.

 

精神統一 - Koncentráció (Concentration) - Kód: FotoKoncentracio

A négy kanjit bemutató kalligráfia a tudat koncentráltsága vagy valamire való koncentrációt jelentő harcművészeti kifejezést ábrázolja, amely tulajdonképpen a tudat, a spiritualitás egy pontba való gyűjtését fedi.

 

道場で泣き、戦場で笑 - Sírni az edzőteremben, nevetni a csatatéren (Cry in the dojo, laugh on the battlefield) - Kód: FotoSirn

Masaoka Shiki  

糸瓜咲て痰のつまりし仏かな - Masaoka Shiki haikuja (Masaoka Shiki's haiku) - Kód: FotoHaiku

「糸瓜咲て痰のつまりし仏かな」
Hecsima nyílik
A köpet is fojtogat
Ez tán Buddha

További részletekről itt lehet tájékozódni. 

Amennyiben valamelyik alkotás elnyerte tetszését, akkor jelenleg az E-mail menüpontban, kódjának vagy címének megjelölésével megrendelheti, valamint ugyanott kérdéseket tehet fel bármelyik kalligráfiával vagy az oldallal kapcsolatban.

©japankalligrafia.hu