szeptember 2011

0

Fa tábla kalligráfiával

A fa táblák Japánban úton-útfélen megtalálhatóak. Egyre-másra belebotlunk valamilyen feliratba, kalligráfiába, amelyet ezen időtálló anyagba véstek, és bizony nem tegnap.

0

Fa táblák

Az alábbi galériában olyan tárgyakat mutatok be, amelyek a japán tradícióban már évszázadok óta cégérek, kapu-, név- és akár hirdető táblák formájában jól ismertek.

(a képekre kattintva a táblák nagy méretben is megtekinthetőek) 

Kérjünk a megrendeléskor vegye figyelembe,
hogy a táblák elkészítése másfél hetet is igénybe vehet.

Fa táblára bármilyen téma - akár kalligráfia, akár sumi-t (tuskép) - kérhető!

 
fa tábla, fába vésett japán kalligráfia

Fa táblák
(A fa táblák több lépésben nyerik el a képeken látható formájukat. Első lépésként a kalligráfia kerül megírásra, amely minta alapján lézerrel készül el maga a tábla. Éppen ezért kicsit hosszabb elkészülési időre kell számítani a megrendelés után.)

fa tábla, fába vésett kalligráfia, shodo  

Fa tábla nyers vésettel (wooden board) - Kód: Tabla

Japánban az otthonok ajtaja vagy kapuja mellett, illetve az oktatótermek, edzőtermek, különféle épületek (mint például a kolostorokban is) nevét az ajtó mellett - vagy fölött - felfüggesztett fa tábláról tudhatjuk meg. Ennek mintájára készítethetőek egyedi táblák, amelyeknek érdekessége, hogy minden esetben teljesen személyre szabhatóak, mivel egy előre elkészített kalligráfia alapján egyedileg lézer "vágja ki" őket.
(Az elkészítés módjáról részletek olvashatóak itt.)

Adatok:
- a fa tábla 4 mm vastag rétegelt lemez, és méretét tekintve ~15x59 cm.

 

festett fa tábla, fába vésett kalligráfia festéssel  

Fa tábla festett kalligráfiával (wooden board) - Kód: Tabla-festett

Az egyedi táblák - amelyeknek érdekessége, amint fentebb is látható, hogy minden esetben teljesen személyre szabhatóak, hiszen az előre elkészített kalligráfia alapján egyedileg lézer "vágja ki" őket - a vágást követően színt is kaphatnak. Egyrészt maga a kalligráfia "visszanyerheti" eredeti fekete színét, vagy választható más színben is (az ajánlott színek: kék, piros, zöld). A festés időtálló olajfestékkel készül, hogy a tábla szabadtéren is használható legyen.
(Az elkészítés módjáról részletek olvashatóak itt.)

Adatok:
- a fa tábla 4 mm vastag rétegelt lemez, és méretét tekintve ~15x59 cm.

  

 További részletekről itt lehet tájékozódni. 

Amennyiben valamelyik alkotás elnyerte tetszését, akkor jelenleg az E-mail menüpontban, kódjának vagy címének megjelölésével megrendelheti, valamint ugyanott kérdéseket tehet fel bármelyik kalligráfiával vagy az oldallal kapcsolatban.

©japankalligrafia.hu

 

0

Pólók és ingek

Az alábbi galériában egyedi és szitázott pólókat mutatok be, amelyek megvásárolhatóak.

(a képekre kattintva a képek nagy méretben is megtekinthetőek) 

Kérem, a megrendeléskor vegye figyelembe,
hogy egy póló elkészítése akár másfél hetet is igénybe vehet!

 

Pólók és ingek
(különböző méretekben)

 

Póló vagy ing egyedi kalligráfiával

Az egyedi kalligráfiás pólók és ingek esetében a szöveg minden alkalommal egyedileg és előzetes egyeztetés után készül el. (Újdonság: már nem csak fekete, hanem színes pólóra és ingre is rendelhető kalligráfia!)

Póló és ing esetében is lehetőség van arra, hogy hozott anyagra készüljön el a kalligráfia!

További részletekről itt lehet tájékozódni. 

Amennyiben valamelyik póló elnyerte tetszését, akkor jelenleg az E-mail menüpontban, a pontos téma (pl: póló aikidō, tigris és sárkány... stb) megjelölésével megrendelheti, valamint ugyanott kérdéseket tehet fel bármelyik kalligráfiával vagy az oldallal kapcsolatban.

©japankalligrafia.hu

0

Videozzunk zen kalligráfiákkal

Igen régen volt, amikor videot készítettünk, majd elérhetővé tettük mindenki számára a youtube oldalán. Akkor egy demonstráció alkalmával vettük fel a kissako (igyál egy csésze teát) elkészítését. Most két kalligráfiát írtam le, és vettük videora ezeket a folyamatokat.

0

Harcművészet és kalligráfia a "webshop"-ban

Bővült ismét a kínálat a megrendelhető kalligráfiák körében, és természetesen már úgy, hogy többféle stílusban is megvásárolhatóak az újak tetszés szerint. Négy olyan alkotás került be, amelyek elsősorban a harcművészethez köthetőek. Korábban főleg a zen témák voltak előtérben és úgy gondoltam, hogy kicsit színesítem azon kalligráfiák és mondások, idézetek körét, amelyeket már eddig is ismertem.

0

Japán kalligráfia oktatás

Nagy megtiszteltetésnek érzem a felkérést, és örömmel vettem részt a Maido Shodōkai (毎度書道会) megalapításában. Íme a hozzá készült kalligráfia:

0

A négy erény

A négy erény vagyis a NÉGY MÉRHETETLEN
(szanszkrit: apramāṇa, páli: appamaññā, japán: muryōshin 四無量心).

A buddhizmus, a szerzetesek négy erénye, a meditáció négy lehetséges témája:
1) a jóság vagy kedvesség (sz: maitrī, p: mettā, japán: ji 慈),
2) az együttérzés vagy részvét (sz/p: karuṇā, jp: hi 悲),
3) az öröm vagy együttérző öröm (sz/p: mudita, jp: ki 喜) és
4) az egykedvűség vagy egyhegyűség (sz: upekṣā, p: upekkhā, jp: sha 捨).
Ehhez a következő rövid magyarázatot adhatjuk: minden érző lény felé forduljunk jóságosan, kedvesen, barátsággal. Ha erre képtelenek vagyunk - mert nem kedvelhetünk mindenkit -, akkor forduljunk feléjük részvéttel, együttérzéssel, hiszen arra mindenképpen képesnek kell legyünk, hogy meglássuk mindannyiuk szenvedését, és ezen szenvedő lények felé együttérzéssel fordulhatunk. Örüljünk, tápláljunk örömet, szeretetet minden érző lény irányába. Ha erre képtelenek lennénk, akkor forduljunk feléjük egykedvűséggel. Ez az egykedvűség nem azt jelenti, hogy süllyedjünk a nihilbe, hanem, hogy ne tápláljuk semmiféle szélsőséges érzést. Buddha azt tanította, hogy az összes szélsőségeségtől mentes középút a megfelelő. Ha nem vagyunk képesek barátsággal, örömmel, szeretettel fordulni másokhoz, akkor se tápláljunk semmiféle rossz érzést.

És íme mindez kaisho stílusú kalligráfiaként:

jihikisha

És sōsho stílusban:

0

Japán kalligráfia tanfolyam

A Maido kft. kalligráfia tanfolyamot hirdet, ami tulajdonképpen nem is annyira tanfolyam, sokkal inkább egy kalligráfia kör, ahova akár folyamatosan is lehet járni, és az egyébként 10 alkalmas árat vehetjük 10 alkalmas bérletnek is, amelyet újra meg lehet hosszabbítani. Maga a gyakorlás 3, maximum 5 fős kis csoportokkal indul, és minden szükséges eszközt megkap minden érdeklődő.

MINDENKIT SZERETETTEL VÁRUNK!


Maido Shodōkai (毎度書道会)

A tanfolyammal kapcsolatosan informálódni lehet telefonon és e-mailben is (japankalligrafia kukac maido pont hu)

0

Nyelvparádé és kalligráfia tanfolyam

Kinn voltunk a Nyelvparádén.
A Maido Kft. és a Shirokuma Kft. részt vett a MJOT-tal (Magyarországi Japán-oktatók Társasága) és a Momiji Nyelviskolával karöltve a Japán Stúdiumok kis pavilonjában a Nyelvparádén, hogy bemutassa japán nyelvi segédleteit és kis névkalligráfiákkal kedveskedjen a látogatóknak.

0

Megvásárolható kalligráfiák bővítése

Elkezdődött a Megvásárolható illetve Rendelhető kalligráfiák kínálatának bővítése. Ezzel együtt pedig az is, hogy több stílus közül választhat mindenki kedvére.