június 2011

0

Utolsó kalligráfia óra két mintával

Minden jónak is vége szakad egyszer, így a Japánban töltött időm kalligráfia óráinak is a végére értem. Mesterem és jómagam nagy szomorúságára eljött a búcsú ideje. Így aztán egy kicsit hosszabb, két mintát is magába foglaló gyakorlás kerekedett.

Először is megkértem Sugitani senseit, hogy válasszon ki nekem egy tankát - a haikuhoz hasonlóan tipikusan japán versforma, amelynek szótagszáma 5-7-5-7-7, és azt szeretném leírni. Ő egy nagyon híres tankát válaszott, amit egy császár (Jitō tennō, 持統天皇, 645-703) írt arról, hogy: a tavasz véget ért, de a nyár még nem kezdődött el, és a száradó hófehér koromo mögött látszik Kiotó egyik hegye (春すぎて 夏来にけらし 白妙の 衣ほすてふ 天のかぐ山).

0

Bambusz haiku

Ismét egy haiku került terítékre a kalligráfia órámon. A haiku így szól:

A napon, amikor
A bambuszrügy bambusz lesz,
Szél is sokat fúj

A haikuk írásánál, a kana kalligráfiánál mindig az a legfontosabb, hogy jó üteme legyen az írásnak, hogy lehetőleg legyenek halványabb és erősebb, teltebb tussal írt részek, hogy néhol akár szárazon írjunk, hogy a kanjik és kanák ritmusa változkozzon méretben és formában, hogy az oszlopok ne kezdődjenek és végződjenek ugyanott. Valamint még valami nagyon érdekes dolog: az oszlopok ne legyenek teljesen függőlegesek, hanem inkább - mondjuk úgy - a lapunk belseje felé tartsanak.

0

Kalligráfiával foglalkozó könyvek

Az előző alkalommal olyan könyveket néztünk meg a kalligráfia kapcsán, amelyek közvetlenül a gyakorlásunkat segítő kötetek, szótárak. Ez alkalommal kicsit másfajta könyveket nézünk meg, amelyek történeti írások, mesterek munkáinak bemutatásai vagy elemzések a témáról.

Akad számtalan kötet, szóval nyilvánvaló, hogy most is csak szemezgetünk belőlük. De ne is várakozzunk sokat, vessük magunkat a könyvek közé!

0

A hónap-kanjija (június) natsu (nyár, 夏)

Az évszakok írásjegye szinték rengeteg kalligráfián megjelenik. Ezért is gondoltam úgy, hogy ahogy idén egyik évszakból a másikba lépünk, mi is megnézzük őket. Az évszakok a mi kultúránkban is rengeteg jelentést hordoznak. Valójában ezek a jelentések igen globálisak, és talán nem is annyira egyes területekhez vagy kultúrákhoz köthetőek, hanem sokkal inkább magához az emberiséghez. Így lehet a tavasz az ébredés, a nyár a csodálatos színek és a termés érésének időszaka, az ősz az aratás, majd a tél az álomhoz kötődő ciklus.

Nézzük is meg a nyár kanjijának történetét:

A nyárhoz úgy gondoltam, hogy egy könnyed, szabad alkotás jár. Hiszen a nyár az a csoda, amikor már minden virágzik, zöldbe borulva tárul szemünk elé, és gyors zivatarok, hirtelen viharok tarkítják a csodálatosan verőfényes időt.

Ezért most nem is kalligráfiát, hanem egy érdekes pecsétet nézzünk meg, amely a nyár írásjegyét ábrázolja: