március 2011

0

Amikor a kalligráfia megtalálja a helyét

Ezt a két kalligráfiát ajándékba készítettem egy francia srácnak, amikor a kolostorban együtt gyakoroltunk.

0

Fehér ensō

Ezt az ensōt tulajdonképpen egy fekete névtáblára kerekítettem a kolostorban egy "o" helyére. Semmi más, csak az ecset és a tempera.

0

A zen négy alapelve sōsho stílusban

Ismét szerencsém lehetett Sugitani sensei tanításához, és ez alkalommal a Zen alapelveit írtam le.
Igazán kivételes alkalom az összes kalligráfia óra, amelyen csak részt vehetek itt Japánban. Rengeteget tanulok már abból is, amikor csak hallgatom a mestert. Sokszor csak kis apróságokra hívja fel a figyelmem, amitől viszont sokkal jobb atmoszférát kap a kalligráfia.

0

A négy fogadalom

Ezalakalommal Sugitani senseijel a "Bódhiszattva négy fogadalma" címet viselő szöveket írtuk le, és amelyről már korábban is írtam, illetve kalligráfiát is készítettem (link).

0

Kana írás – a kapcsolódások 2.

Már elkezdtük a kanák írásának megismerését. Nincs is más hátra, mint folytassuk a megkezdett úton való járást. Tehát elő a papírokkal és kezdjünk is bele.
Az előző alkalommal megnéztük az összes hiragana leírásának módját és hat kapcsolódási mintát is. Ezek hamar a mélyvízbe dobtak minket, de most lessünk bele két alkalom segítségével a részletekbe.

0

A hónap-kanjija (március) haru (tavasz, 春)

Eljött a március és vele együtt lassan jön a tavasz is. Ebben a hónapban a tavasz, a haru (春) lesz terítéken. Nézzük meg hát ezt a kanjit.Ha előveszünk egy szótárt, akkor láthatjuk, hogy ennek az írásjegynek a gyöke, vagyis alapja, a nap (日) kanjija. Azt hiszem ebben semmi meglepő nincsen, hiszen a tavasszal ismét melegebbek lesznek a napok, felszárad a föld, ahogy szép lassan elolvad a hó és a jég, és zöldbe borul a természet. Ehhez a csodához kapcsolódik a tavasz leírásának a kínai története is. Úgy hallottam, hogy a csontírás idején ez a kanji egyszerre igyekezett ábrázolni mindazt, amit mindnyájan felsorolnánk, ha azt kérdeznék tőlünk, hogy mi jut eszünkbe erről az évszakról. Az írásjegyben megjelentek fák, a nap, de még egy gereblye is, mutatván, hogy kezdődik a munka a földeken. Ebből a történetből alakult ki tehát az írásjegy, amelyet most meg is nézünk:

Egy nagyon bájos alkotást szeretnék megmutatni a stílusok után, amelyet Michi Inaba mester készített és a tavaszt ábrázolja. A blogjában sok szép és érdekes dolgot láthatunk. Modern kalligráfiái igazán kecsesek, nőiességének minden finomságával (http://shodougaofmichiinaba.blogspot.com/):