szeptember 2010

0

Japán előtt négy kalligráfia

Így indulás előtt négy kalligráfiát készítettem még el. Két fekete süllyesztett keretes és két paszpartus kalligráfiát. Igyekeztem olyan erőteljes alkotásokat készíteni, amelyek megjelenítik azt, amit mélyükben is rejthetnek.

0

Tovább mondtam... és az útirány Japán

Végre sikerült annyi időt kiszakítsak az életemből, hogy a már elkészült és lefotózott kalligráfiákat feltöltsem ide is. Ígérgettem már egy ideje, és igen-igen örülök, hogy végre be is válthattam az ígéretemet. Terveim szerint még további 5-10 alkotással szolgálok az érdeklődőknek, rendszeres látogatóimnak, csak szűkös időmbe nem tudom, hogy mi fog beleférni.
Bár ezen blogban még nem említettem, de néhány nap múlva Japánba utazom közel egy évre, hogy zazent gyakoroljak egy kolostorban, a Sogenjiben Okayamában. Reményeim szerint ott is tovább folytatom a kalligráfia tanulását és gyakorlását egyaránt, majd rengeteg új tapasztalattal, könyvekkel, mintákkal, papírokkal és ecsetekkel hazatérek jövőre. Azért a rendszeres olvasóknak természetesen nem kell aggódjanak. Jó pár írást elkészítettem, amelyek segítségével továbbra is folytatódik - immáron a Maido gondozásában - a kalligráfia rovat, és minden cikk itt az oldalon is megjelenik. Aki pedig kalligráfiát szeretne vásárolni, esetleg a japán kalligráfiáról szóló könyv iránt érdeklődne, továbbra is kérdezzen bátran. Kedves feleségem mindenkinek válaszol. Sajnos egyedi rendeléseket nem tudok jövő augusztusig teljesíteni, de igyekeztem olyan jellegű alkotásokat készíteni (nem egyet több példányban is), amelyekkel mindenki megtalálhatja az érdeklődéséhez leginkább passzolót.

0

Shikishi és tanzaku... tovább is van mondjam még?

Ismét egy kis ízelítő a napokban webshop bővítésre szánt képekből. Most éppen az új shikishi és tanzaku papírok kerülnek terintékre, immáron kalligráfiákkal:

shikishi - japán kalligráfia

tanzaku - japán kalligráfia

0

Bambusz képek és kalligráfiák... tovább is van mondjam még?

Számtalan kalligráfia készült az utóbbi időben délutáni napfényes szobámban. A sor még nem teljes és akad még elhasználható papír is, így még várat magára a kiteljesedés, de hamarosan tovább bővül a webshop. Többek közt újabb kalligráfiák készültek a kis fekete keretekbe, valamit bambuszképek is. Az új tanzaku és shikishi papírokat is elővettem, és persze a hanshi méretű kalligráfiák vagy a tekercsképek sem maradhatnak majd ki a sorból.

Most csak egy kis ízelítő a hamarosan felkerülő anyagokból:

bambusz képek - japán kalligráfia

japán kalligráfia

katsu - namu bosatsu - japán kalligráfia

kotobuki - enso - mu

0

Kritikákat ide nekem...

Tudomásom szerint könyvemről nem igazán jelent meg még korábban kritika vagy leírás. Torma Cauli László viszont a Susannicon blogjában pótolta ezen hiányt, és rövid bemutatója a könyvről igen remekbe szabott lett, ha úgy tetszik pozitív és méltató, mégis személyes, kellemesen szubjektív és hangulatos. Azt hiszem ennél többet nem is kívánhat magának egyetlen szerző sem. Ha írásunk eljut azokhoz az emberekhez, akiket érdekel az a téma, akkor az minden munkát és fáradtságot megér. Máris az írással eltöltött évek megtelnek élettel. Köszönet a kritikáért!

2

A hónap kanjija (szeptember) dō (út, 道)

Az „út” kanjija (vagy michi, tehát dó vagy micsi, 道) annyira gyakran jelenik meg kalligráfiákon – és nem csak zen mesterek alkotásai –, hogy mindenképpen szólnunk kell róla. Gondoljunk csak a harcművészetekre (aikidō [合気道], karatedō [空手道], iaidō [居合道], kendō [剣道] és sorolhatnánk), vagy más művészeti ágakra, amelyek elnevetésében mindig ott van az „út”. Járjuk körül ennek okát, és magát ezt a csodálatos írásjegyet.