kolostor

0

Kalligráfiák a kolostorból

Hosszú időt töltöttem el a kolostorban, ahol rengeteget tanultam. A zen gyakolás csodálatos dolog, és amikor az ember egyetlen dolga az, hogy gyakoroljon az kivételes lehetőség! Viszont - mint figyelemmel követhető is volt - kalligráfiát is tanulhattam, és Sugitani sensei segítségével olyan dolgokat ismerhettem meg, amelyekért nagyon hálás vagyok!

Mindezeken felül megismerkedhettem azzal a szokással is, hogy a kolostorok mesterei nem csupán kalligráfiákat készítenek, de azokat előszeretettel ajándékozzák is. Akár a kolostorok egymás között. Így került hozzám több különleges kalligráfia is, többek között például a Myōshinji (妙心寺) - a rinzai zen buddhizmus jelenlegi központi kolostora - mesterének alkotásai is. Íme a csodálatos shikishik.

Kalligráfiák a kolostorból

0

Rendhagyó kakizome

Idén rendhagyó környezetben, egy japán kolostor falai közt ért az új év, és vele a kakizome alkalma is. Éppen ezért maga az első írás is rendhagyóra sikeredett.

0

Mindig tanulunk 2.

Természetesen a második órán is sokat tanultam Sugitani senseitől.
Most a sosho írás kialakulásáról és használtáról beszélgettünk hosszabban - egyebek mellett.

0

Kolostori kalligráfia

Igen érdekes kihívás volt elkészíteni néhány névtáblát a zendōba.
Az év legfontosabb intenzív gyakorlási hete közeleg, december elején lesz, és nagy előkészületek folynak. Ennek része a táblák tiszta és elegáns kinézete is.
Remélhetőleg valóban azzá váltak...

névtáblák

névtáblák
névtáblák

 

 

0

Japánban a kalligráfia megjelenése 4.

Végére hagytam a csemegét, magukat a kalligráfiákat. Nem is tudom, hogy mennyire érdemes kommentáljak bármit is. Azt érdemes mindenképp hozzátenni, hogy a képen az első nagy ensō méretei igen figyelemre méltóak: ugyanis maga a kör van vagy 40-50 cm átmérőjű is!
Mint korábban említettem kalligráfia szinte mindenhol van. Kisebb-nagyobb, tradícionálisan keretzett vagy üveg mögé rakott. Mindeféle. Már igen szabadon van kezelve ez a kérdés, ahogy mondjuk az is, ahogy készülnek, így aztán nem lehet betelni Japánban annak, aki rajongója ennek a művészetnek.
Íme néhány kalligráfia a környezetemből:

0

Mindig tanulunk 1.

Első alkalommal, amikor Japánban a mesteremnél, Sugitani senseinél jártam, akkor egy új dolgot tanultam meg a kalligráfia gyakorlás közbeni helyes testartásról. Az eddig általam ismert póz a hagyományosan japán ülés, a seiza volt, és a széken megfelelően elhelyezett lábakkal való ülés. Most azt is megtudtam, hogy zazenben is lehet ülni, hiszen nagyon jó a test egyensúlya olyankor, így könnyű mozognia a testnek kalligráfiakészítés közben. Valamint valójában bármilyen póz ideális lehet már, mert ez is teljesen szabaddá vált, vagyis van már "free style" lehetőség ebben is...

Elsőként az Út kétféle leírását gyakoroltuk, kaisho és sosho stílusban. A harmadik képen a "Mu Ga" - "nincs én" látható, ezt az egyik kolostori társam kérésére készítettem el, kaisho stílusban.
 

 

Tartalom átvétel