japán

0

Rendhagyó kakizome

Idén rendhagyó környezetben, egy japán kolostor falai közt ért az új év, és vele a kakizome alkalma is. Éppen ezért maga az első írás is rendhagyóra sikeredett.

0

Mindig tanulunk 3.

Ismét kalligráfia órán:
A hold fehér, a szél tiszta (月白風清).

0

Mindig tanulunk 2.

Természetesen a második órán is sokat tanultam Sugitani senseitől.
Most a sosho írás kialakulásáról és használtáról beszélgettünk hosszabban - egyebek mellett.

0

Kolostori kalligráfia

Igen érdekes kihívás volt elkészíteni néhány névtáblát a zendōba.
Az év legfontosabb intenzív gyakorlási hete közeleg, december elején lesz, és nagy előkészületek folynak. Ennek része a táblák tiszta és elegáns kinézete is.
Remélhetőleg valóban azzá váltak...

névtáblák

névtáblák
névtáblák

 

 

0

Japánban a kalligráfia megjelenése 4.

Végére hagytam a csemegét, magukat a kalligráfiákat. Nem is tudom, hogy mennyire érdemes kommentáljak bármit is. Azt érdemes mindenképp hozzátenni, hogy a képen az első nagy ensō méretei igen figyelemre méltóak: ugyanis maga a kör van vagy 40-50 cm átmérőjű is!
Mint korábban említettem kalligráfia szinte mindenhol van. Kisebb-nagyobb, tradícionálisan keretzett vagy üveg mögé rakott. Mindeféle. Már igen szabadon van kezelve ez a kérdés, ahogy mondjuk az is, ahogy készülnek, így aztán nem lehet betelni Japánban annak, aki rajongója ennek a művészetnek.
Íme néhány kalligráfia a környezetemből:

0

Japánban a kalligráfia megjelenése 3.

Szintén nagyon érdekesek az épületeken található fa tablák. Ezekből a kolostorban kb. minden ajtó felett van egy, de akár mellette is egy.
Szebbnél szebbek mind. És általában ezek a feliratok, sőt akár teljes tusképek nem "csupán" rá vannak festve a fára, hanem egyben bele is vannak vésve. Nagyon érdekes textúrát, fény-árnyék játékot kölcsönözve ezzel a vonásoknak.

Tartalom átvétel