Újabb alapvonásoknak tekinthető vonások 6/5.

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/views.module on line 1118.
  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 917.
  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 917.
  • strict warning: Declaration of views_handler_sort::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_sort.inc on line 165.
  • strict warning: Declaration of views_handler_sort::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_sort.inc on line 165.
  • strict warning: Declaration of views_handler_sort::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_sort.inc on line 165.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 599.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 599.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_query::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_query.inc on line 181.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/views.module on line 1118.

Utunk a végéhez közeledik. A huszonnégy különböző alapvonásból tizenhatot már jól ismerünk. Ma ismét néggyel megismerkedünk.

A mai első vonásunkhoz hasonlót már láttunk a találkozás kanjijában, ebben az esetben viszont ez a kis töréssel rendelkező vonás nem felfelé halad a törést követően, hanem lefelé, mint a írásjegye kapcsán megnézett vonás. Vehetjük annak egy kisebb verziójának is. Az itt megnézett kanji, amely tartalmazza a (selyem) fonál vagy szál, vagyis az ito vagy shi (si, 糸). Ez a kanji önmagában egy gyök is, így ebből a szempontból is értékes megnézzük:

 29.6.5.17alapvonas

A második vonásunk számtalan kanjiban megjelenik, most a gaku (学), tudomány, tanulás írásjegyében nézzük meg. Mindig egy vízszintes vonással indul, és egy erőteljes sarok után röviden elvékonyodva zárul. A sarokra mindig nagyon figyelni kell, mert az adja a vonás karakterét:

 29.6.5.18alapvonas

Harmadik vonásunk a pont egyik variációja. A kanji, amit megnézünk a mond, az iu (言う) írásjegye. A legfontosabb, amit meg kell figyeljünk, hogy míg a nyomtatásban ez a vonás egy rövid vízszintes, addig a kalligráfiában egy „pont”:

 29.6.5.19alapvonas

A negyedik vonásunk hasonlatos a már tárgyalt fentről lefelé töréssel vastagodó és vékonyodó vonáshoz, csakhogy ez alig-alig lejt. A vonást megnézhetnénk mondjuk az út, dō, michi (dó, micsi, 道) kanjija kapcsán is, de most egy olyan kanjit szeretnék megmutatni, amely a modern japán szövegekben nem igazán jelenik meg, pedig a kalligráfiákban annál inkább. Ez a kore (之), ez mutató névmás kanjija, amelyet hiraganával (これ) szokás ma írni:

 29.6.5.20alapvonas

 

Húsz vonást néztünk meg, és mindössze egyetlen adag van vissza, hogy mind a huszonnégyet ismerjük.

Jó gyakorlást kívánok!