Lezárás

Lezárás

 

Ha zsibbadtság vagy álmosság kerít hatalmába az ülés közben, mozdítsd meg a tested, és nyisd ki jobban a szemed, vagy helyezd tudatod [figyelmed] a fejed fölé, vagy a szemöldökök közé. Ha még mindig nem frissültél fel, masszírozd a szemeid illetve a tested. Ha még ez sem ébreszt fel, állj fel és sétálj, mindig az óramutató járásával megegyezően. Ha megtettél már száz lépést, bizonyára nem leszel már fáradt. Sétálni úgy kell, hogy minden lépést fél lélegzet alatt teszel meg. Sétálj sétálás nélkül, csöndben és mozdulat nélkül. Ha még a kinhin gyakorlat után sem érzed magad frissnek, mosd meg a szemed és a homlokod hideg vízzel, vagy recitáld a bódhiszattva három elvét. Csinálj valamit, csak ne aludj el. Légy tudatában a születés és halál fontos ügyének, és a gyorsaságnak meg az állandótlanságnak, hogyan is aludhatnál, amikor az utat látó szemed még csukva van. Ha a tompaság és süllyedés felmerül újra, mondogasd: „A tompaság mélyen gyökerezik, így hát tompaságba vagyok burkolódzva. Mikor tűnik el ez a tompaság? A buddhák és ősök [pátriárkák] együttérzése oszlassa el ezt a sötétséget és kínt.”

 

Ha a tudat kalandozik, irányítsd figyelmed az orrod hegyére és fókuszálván számold a ki- és belégzéseket. Ha ez sem segít, idézz fel egy mondást, tartsd a tudatodban, például: „Hogyan keletkezik az olyanság?” vagy „Ha nem kel fel gondolat, mi a ragaszkodás? Méru hegy!” vagy „Miért jött Bódhidharma nyugatról? A ciprus az udvaron.” Az ilyen fajta gondolatok helyénvalóak. Ha a zavar folytatódik, ülj tovább és koncentrálj arra a pontra, ahol a lélegzet véget ér, és ahol a szem örökre becsukódik, és arra a helyre, ahol a gyermek még nem fogant meg, arra ahol egy elképzelés sem kelhet fel. Amikor a kétféle üresség értelme feltárul, amely az önvaló és a dolgok megjelenése, a zavar bizonyára elül.

 

Ha a meditálás után gondolkodás nélkül mozdulsz a nyugalomból, minden hezitálás nélkül cselekszel, az a pillanat egy kóan, amikor a gyakorlás és a megvalósítás megkülönböztetés nélküli, akkor a kóan a jelen lévő pillanat. Az, ami megjelenik, minden jel előtt, az a másik oldalon az idő üressége, ez a buddhák és pátriárkák csodálatos művének magja, csak ez az egy.

 

Hagyd hát a dolgokat, pihenj és szűnj meg, hűlj ki, haladj át számtalan éven ebben a pillanatban, légy kihűlt hamu, elszáradt fa, egy elégett füstölő egy elhagyatott templomban, egy darab folt nélküli selyem. Ez az őszinte kívánságom.

 

Ez a Zazen Yojinki [Feljegyzés ahhoz, hogyan legyünk körültekintőek a zazenben] vége.

 


Ez a fordítás megtalálható a Szürke Hegy Közösség honlapján is (http://zen.gportal.hu/gindex.php?pg=4792614&nid=5028064), azonban úgy gondoltam nem árt, ha én is feltöltöm.