7. oldal

7

 

A zen gyakorlata a zazen. Az zazen gyakorlásához keress egy csendes helyet, és teríts le egy vastag gyékényt, ne hagyd hogy szél, füst, eső vagy köd érjen. Legyen akkora helyed, hogy elférjen a térded. A régi időkben voltak olyanok, akik a párnájuk helyett gyémánt trónon és nagy köveken ültek. A hely, amelyet kiválasztasz, ne legyen túl világos nappal, se túl sötét éjszaka. Legyen meleg télen és hűvös nyáron, ez a kulcs. Engedd el a tudatot, az intellektust és a tudatosságot, hagyd az emlékezést, a gondolkodást és pusztán szemlélődj, ne próbáld Buddhát elképzelni. Ne töprengj azon, hogy milyen gyengén, vagy jól haladsz. Értsd meg, hogy az idő olyan értékes, mintha épp a tüzet fogott hajad próbálnád eloltani.

 

Buddha egyenesen ült, Bódhidharma egy fal felé fordult. Mindketten teljes szívből gyakoroltak és elkötelezettek voltak. Shishuang olyan volt, mint egy kiszáradt korhadt fa. Rujing figyelmeztetett, hogy ne ülj álmosan, és azt mondta: „A csak-ülés az egyetlen, amire szükséged van. Nem kell még füstölőket égetned és felajánlásokat sem tenned, a buddhák nevein meditálnod, bűnbánatot gyakorolnod, az iratokat tanulmányoznod, vagy recitációs szertartásokat végezned.”

 

Amikor zazent gyakorolsz, viselj keszát <kivéve az első és az utolsó részében az éjszakának, amikor a nappali beosztás nem érvényes>, ne légy felelőtlen. Az ülésednek egy saku [1 saku kb. 30 cm] és két szun [1 szun kb. 3 cm] vastagnak és három saku hat szun átmérőjűnek kell lennie. Ne tedd a combod alá, csak közép combtól a gerinc kezdetéig, éppen így ültek a buddhák és az ősök [pátriárkák].

 

Ülhetsz teljes lótuszban vagy fél lótuszban. A lótuszüléshez tedd a jobb lábad a bal combodra, és a bal lábad a jobb combodra, lazítsd meg a köpenyed, de tartsd rendben, tedd a jobb kezed a bal bokádra, a balt pedig a jobbra, a hüvelykujjak összeérnek, közel a testhez a köldök magasságában. Ülj egyenesen anélkül, hogy jobbra vagy balra, előre vagy hátra dőlnél. A füleknek a vállakkal, az orrnak a köldökkel kell egy vonalban lennie, tedd a nyelved a szájpadlásodhoz, és lélegezz az orrodon át. A szájnak csukva kell lennie.

 

A szemeknek nyitva kell lenni, de nem túlságosan, azonban túlságosan lesütni sem szabad. Lélegezz a szádon mélyet egyszer vagy kétszer. Stabilan ülve, hét vagy nyolc körkörös mozdulattal nyugtasd meg a tested. Ülj egyenesen és készenlétben.

 

Ebben a helyzetben gondolj a gondolat nélküliségre, légy a gondolat előtt [előzd meg a gondolatot], ez a zazen sarkalatos pontja. Zúzd szét a gátakat és ismerkedj meg az éber jelenléttel. Amikor fel akarsz kelni a nyugalomból, tedd a kezed a térdedhez, hintázz hetet vagy nyolcat egyre nagyobb kilengéssel, lélegezz ki a szádon, tedd a kezeid a padlóra és állj fel gyengéden az ülésből, sétálj lassan jobbra és balra körözve.