5. oldal

5

 

Ne ülj olyan helyen, ahol túl fényes, túl sötét, ahol túl hideg, vagy túl meleg van, ne ülj ott, ahol az élvhajhászat vagy az aggodalom lakik. Inkább lakj olyan kolostorban, hol igaz tanító van. Hatolj be mélyen a hegyekbe és völgyekbe, gyakorolj ott, ahol tiszta a víz és öregek a hegyek. Tisztítsd meg az elméd egy folyam mellett, vagy egy fa alatt, és fáradhatatlanul figyeld a mozdulatlan elmét, amely az útra lép.

 

A szőnyegnek jól párnázottnak kell lenni, hogy kényelmesen ülhess. A gyakorlás helyét mindig tisztán kell tartani, égess füstölőt és tégy virág felajánlás a Dharma védelmezőknek, a buddháknak és bódhiszattváknak, ezáltal védve lesz a gyakorlásod. Tegyél Buddha szobrot, vagy bódhiszattva szobrot, vagy arhat szobrot az oltárra, és a démonok nem fognak háborgatni.

 

Időzz mindig a hatalmas együttérzésben és a zazen határtalan erejét ajánld a lények üdvére. Ne válj arrogánssá, nagyképűvé és ne légy büszke arra, hogy mennyire érted a tanításokat. Ez a külső úti [nem buddhista] emberek és a hétköznapi [világi] emberek módszere [útja]. Tartsd meg fogadalmaid elkötelezetten, fogadd meg, hogy szabadjára engeded a felébredést, és csak ülj, semmit se csinálj, ez a zen tanulmányozásának útja.

 

Mosd meg szemed és lábad, tartsd a testtudatot nyugodtan, a viselkedésed harmóniában. Vetkőzd le világias érzelmeidet, és ne ragaszkodj alsóbbrendű érzelmekhez az úttal kapcsolatban. Bár senkitől nem szabad sajnálni a tanítást, ne beszélj róla, csak ha kérdeznek, ha kérdeznek is, maradj néma. Az első három alkalommal hallgass, és ha negyedszer is kérdeznek [még ezután is érdekli őket] teljes szívből, adj nekik tanítást. Ha tízszer kívánnál szólni, kilencszer maradj csendben, olyan ez, mintha moha nőne a szádra, olyan ez, mint a legyező decemberben, olyan ez, mint a szélcsengő, amely a levegőben lóg, nem érdekli a szél iránya, ilyenek az út emberei. Ne használd önnön nyereségedre a Dharmát, ne használd arra az utat, hogy fontosnak tüntesd fel magad, ezt nagyon az eszedbe kell vésned.