4. oldal

4

 

Ha zazenben ülsz, ne támaszkodj falnak, meditációs övet ne használj, még papírfalnak [mozgatható falnak, vagyis tolóajtónak] se támaszkodj. Továbbá ne ülj szeles helyen, ne ülj magas helyen, ezek mind betegséghez vezethetnek.

 

Amikor ülsz, akár melegnek vagy hidegnek is érezheted a tested, akár kényelmetlennek vagy kényelmesnek, merevnek vagy lazának, nehéznek vagy könnyűnek, vagy néha zavartnak, amely érzések mind abból erednek, hogy a tudatod nincs harmóniában, és nincs egyensúlyban a légzés energiája. A következő módon rendezd a légzésed: nyisd ki kicsit a szád, engedd a hosszú lélegzetnek, hogy hosszú legyen, a rövidnek, hogy rövid legyen, és így magától harmonizálódik. Figyeld addig, amíg fel nem kél a jelen levés érzése, és lélegezz természetesen. Ezek után folytasd az orron át légzést. Az elme érezheti úgy, hogy süllyed vagy lebeg, tűnhet tompának vagy élesnek. Néha átláthatsz a falakon, vagy bele láthatsz a testbe, esetleg láthatod a buddhákat vagy a bódhiszattvák formáit, és néha azt hiheted, hogy érted az összes szútrát és a kommentárokat, ám ezek a különleges tudati betegségek a tudat és a lélegzet diszharmóniájából erednek.

 

Ha ez történik ülj, és helyezd az elméd az öledbe. Ha a tudatod ellustulna, figyelj [irányítsd a tudatod] a fejed fölé vagy a szemed elé. Ha a tudat elkalandozna, fókuszálj az orrod hegyére, vagy a tandenre. Ha ezzel végeztél, a figyelmed a tenyeredben nyugszik. Ülj sokáig, és ne akard megnyugtatni az elméd, így természetes módon megtisztul a zavaroktól.

 

Annak ellenére, hogy a tudat elnyugtatásának módszerei ősiek, ne olvass róluk, ne írj róluk, ne hallgass róluk. Ezek csak zavarossá teszik az elmédet. Alapvetően minden, ami megzavarja a testtudatot, betegséget okoz.

 

Ne ülj ott, ahol tüzek vannak, áradások, szelek, vagy banditák, se az óceán partján, se kocsmához vagy bordélyhoz közel, se ott hol özvegyek vagy szüzek laknak, se olyan helyen, ahol énekelnek és zenélnek. Ne lakj közel királyokhoz, miniszterekhez vagy hatalmas illetve gazdag családokhoz, olyan emberekhez, akiknek sok a vágya, olyanokhoz, akik hírnévre illetve vagyonra vágynak, vagy olyanokhoz akik szeretnek ok nélkül vitatkozni.

 

Annak ellenére, hogy a nagy buddhista ceremóniák a nagy kolostorokban vannak, az aki elkötelezett a gyakorlás [zazen] felé, jobb ha nem keveredik ilyenekbe [sem]. Ne kedveld a dharma tanítását sem, mert ez zavarhoz és a figyelem elterelődéséhez vezet, ne leld örömöd a nagy gyülekezetekben, és ne futkoss tanítványok után. Ne próbálj túl sok mindent tanulni és gyakorolni.