3. oldal

3

 

Egy öreg [régi] mester azt mondta: „Mikor a gondolkodás zavara elül, tisztánlátás kél, mikor tisztánlátás kél, megjelenik a bölcsesség, mikor megjelenik a bölcsesség, a valóság megmutatja önmagát”. Ha el akarod csitítani a tudatod zavarát, el kell csitítani a rossz és jó gondolatát, ne bonyolódj felesleges ügyekbe, az elme nem „gondolkodik”, a test „mentes a mozgástól”. Ezt fontos észrevenni. Mikor az illuzórikus ragaszkodások eltörlődnek, a káprázatok tudata [a tudat zavara] is csökken, mikor a zavarossá válás elfogy, úgy lép a változatlan lét a jelenségbe, és ha ennek te mindig egészen a tudatában vagy, az nem a mozdulatlanság vagy a tevékenység.

 

Kerüld el, hogy beleragadj a mesterségekbe [szakmákba], a művészetekbe, az orvoslásba, a jóslásokba, maradj távol az énekléstől és a tánctól, a szórakozástól, a vitatkozástól és a pletykálkodástól, a hírnévtől és a haszontól. A költészet és a dalok egyes fajtái, bár eszközök lehetnek, amelyekkel megtisztítjuk az elmét, mégse ragadj bele azokba sem. Ugyanez igaz az írásra és a kalligráfiára is, ezek a legfontosabb feltételek az út gyakorlói számára, és ezek a tudat harmonizálásának módjai is.

 

Ne viselj sem drága holmikat, sem rongyokat [koszos ruhákat]. A drága holmik utat engednek a kapzsiságnak és a félelemnek, hogy ellopnak tőled valamit. Ez akadály az út gyakorlásában. Ha fel is ajánlanak neked ilyesmit, a visszautasítás egy kitűnő szokás [tradíció] a régi korokból. Ha mégis ilyen ruhád van, ne törődj vele, ha ellopják, ne hajszold, vagy ne bánd az elvesztését. A régi koszos ruhákat meg kell varrni, és ki kell mosni, mielőtt felveszed őket. Ha nem így teszel, megfázhatsz vagy megbetegedhetsz, ami hátráltatja a gyakorlást. Bár nem szabad túl sokat törődnünk a testi jóérzésekkel, a ruházat, az étel és az alvás hiánya az úgynevezett „három elégtelenség”, amelyek a gyakorlót szenvedésnek [problémáknak] teszik ki.

 

Ne egyél élő ételt, kemény ételt, vagy romlott ételt. Az ilyen rossz ételek hascsikarást okoznak, lázat okoznak és kellemetlen érzéseket a testtudatban, és ez nehézzé teszi az ülést. Ne merülj gazdag ételek élvezetébe sem, nem csak mert rossz a testtudatnak, hanem mert egyszerűen kapzsiság. Végső soron szerzetesi életet élsz, ezért ne érdekeljen az íz. És amúgy is, ha túl sok evés után ülsz, betegnek fogod érezni magad [rosszul leszel]. Legyen az étkezés akár kicsi vagy nagy, várj egy kicsit utána mielőtt ülsz. A szerzeteseknek visszafogottnak kell lenniük az étkezésben, tehát adagjuk legyen kétharmada annak, amit meg tudnak enni. Mindenféle egészséges étket, szezámot, jam gyökeret szabad enni. Ezek nagyon fontosak a testtudat tisztaságához.