A zen gyakolás (előszó)

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/views.module on line 1118.
  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 917.
  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 917.
  • strict warning: Declaration of views_handler_sort::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_sort.inc on line 165.
  • strict warning: Declaration of views_handler_sort::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_sort.inc on line 165.
  • strict warning: Declaration of views_handler_sort::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_sort.inc on line 165.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 599.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 599.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_query::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_query.inc on line 181.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/views.module on line 1118.

A zen gyakorlás első hallásra sokak számára egy távoli világ dolgának tűnhet fel, de valójában sem határok, sem földrészek nem állhatnak az útjába. Ahogy a buddhizmus számtalan irányzata, úgy a zen is már több évtizede megérkezett nyugatra és kicsiny hazánkba is. Szeretnék - ha esetleg sokak számára túlzottan szubjektív módon is, de - a kolostori tapasztalatokkal, a több éves gyakorlásból és tanulásból merített élmények segítségével, betekintést engedni a zen gyakorlás világába, abba, hogyan is ötvözhetjük ezt a mindennapi életünkkel, vagy a harcművészetekhez, kalligráfiához, esetleg bármilyen más gyakorláshoz kötődő "tréningeinkkel". És egyben szeretném megmutatni a zen világát magát is...

Hogy miért tartom mindezt fontosnak? A zen nem csupán egy dōjōba vagy egy zendōba zárt ülés. A zazen nem csupán annyi, hogy naponta, hetente, havonta, évente, bármiféle időközönként ülünk valahol csendesen. A zen az élet. Ez itt a zen. Minden az, és semmi sem, csak a gyakorlásunktól függ.
Ez nem valami újdonság, természetesen. Mindig is ezt tanították a mesterek, most is erről beszélnek számunkra...

Hogy könnyebben bele tudjunk helyezkedni mindebbe, először is nézzük meg együtt Harada Rōshi tanítását magáról a zazenről, a zazen megfelelő gyakorlásáról (magyar feliratra is kapcsolhatunk a video jobb alsó részénél látható piros négyzetben látható "cc" gombra kattintva és kiválasztva a magyar nyelvet): 

Harada Rōshi a Sōgenji zen kolostor főapátja, és számtalan közösség vezetője a világban. 2010-2011-ben, amikor Japánban jártam, vele gyakorolhattam.

A zen - ahogy a buddhizmus minden irányzata - alig több, mint 100 évvel ezelőtt még szinte kizárólag kolostori keretek közt létezett, azonban mára kilépett a falakon kívülre, rengeteg gyakorló a hétköznapi élete, munkája mellett különféle zendōkban gyakorolja azt, így a gyakorlás keretei is változtak, és változóban vannak. Ezeket a kereteket nehéz megértsük. A kolostori életet magát is. Könyveket olvashatunk a zenről, vagy éppen ragaszkodhatunk ahhoz, hogy felesleges bármit is olvasni, mert a gyakorlás fontos csak. Azonban azt mindannyian belátjuk, hogy hat ránk a környezetünk, impulzusok érnek nem csak a zenről vagy a buddhizmusról, hanem minden másról is. Sokszor elképzelésekkel, "elő-ítéletekkel" megyünk már el első alkalommal is egy közösségbe, egy mester előadására, vagy gyakorlunk. Elképzeléseink vannak arról milyennek kéne legyen a gyakorlás, egy zen - vagy más buddhista - közösség, egy zen mester, hogy ki hiteles, ki nem az, és aki hiteles, miért az, aki nem, az miért nem. A keleti, számunka sokszor paradox "filozófiák", maga a gondolkodásmód, kételkedésre, értetlenkedésre ösztönöz minket, vagy vak hitet igénylőnek sejlenek fel a mesterek szavai.
Sok adalék van, amit érdemes megnézzünk, a gyakorlásban kifejtett erőfeszítés, odadás mellett is. Reményeim szerint ezt tudjuk együtt megtenni a későbbiekben...

 

(Folytatás következik...)