A hónap-kanjija (január) tanoshii (vidám, 楽しい)

 • strict warning: Only variables should be passed by reference in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/modules/comment/modules/book/book.module on line 559.
 • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/views.module on line 1118.
 • strict warning: Declaration of views_handler_argument::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 917.
 • strict warning: Declaration of views_handler_argument::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 917.
 • strict warning: Declaration of views_handler_sort::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_sort.inc on line 165.
 • strict warning: Declaration of views_handler_sort::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_sort.inc on line 165.
 • strict warning: Declaration of views_handler_sort::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_sort.inc on line 165.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 599.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 599.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_query::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_query.inc on line 181.
 • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/views.module on line 1118.

Itt az új év, amely új lehetőségeket és új életet hozhat. Az év első Maidos kanjija éppen ezért a vidámság égisze alatt a kellemes, vidám értelmet is hordozó tanoshii (tanoshii, 楽しい) írásjegye.

Mielőtt még megnéznénk ezt a kanjit egy pillanatra időzzünk el a jelentése fölött, mert ha úgy olvassuk ki, hogy gaku akkor a zene (ongaku, 音楽) összetételben is szerepel, vagy raku olvasattal szórakozást, felüdülést is jelenthet, és így szerepel a bunraku (文楽) összetételben, amely a japán bábjáték elnevezése.

A kanji érdekessége, hogy a kínai csontírásban – és úgy egyébként is a kínai írásban – a felső részen a selyem vagy fonal értelmet hordozó ito (糸) jelenik meg (részben) a két oldalon. Ezt egy kínai mestertől hallottam, és ő úgy mesélte, hogy ez azért van, mert egy kínai hangszerhez kötik, amelynek a húrjait idézi ez a selyem jelentésű részlet. Nézzük is meg a kanji történetét képekben:

Most egy nagyon vidám kalligráfiát választottam, hogy megmutassam a „szórakozást”. Ez áll rajta: ’a rámen nevetés és szórakozás’ (「らあめん 笑楽」).