A hónap-kanjija (november) shin (szív, tudat, 心)

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/views.module on line 1118.
  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 917.
  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 917.
  • strict warning: Declaration of views_handler_sort::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_sort.inc on line 165.
  • strict warning: Declaration of views_handler_sort::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_sort.inc on line 165.
  • strict warning: Declaration of views_handler_sort::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_sort.inc on line 165.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 599.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 599.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_query::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_query.inc on line 181.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/views.module on line 1118.

Ebben a hónapban ismét egy olyan írásjegyet nézünk meg, amely több értelmet is rejt magában. Ez az írásjegy a kokoro illetőleg shin (心), vagyis szív vagy tudat, elme.

Korábban megnézhettük az út kanjiját, és szóba került, hogy számtalan formában láthatjuk megjelenni a kalligráfiákon. Valójában már a szív írásjegyével is találkoztunk pár hónappal ezelőtt, amikor a mu (無) kanji kapcsán megnéztünk kalligráfiákat, és a mushin (無心) is köztük volt. Ott éppen a tudat, elme értelemben került elő.

Mielőtt jobban elmélyednénk abban, hogyan is jelenhet meg még ez az írásjegy nézzük meg, hogyan alakult ki:

Érdemes megfigyelni azt, hogy az első időszakban szinte tökéletesen mintázta az emberi szívet. Érdekes, nemde? Ez azt sejteti velünk, hogy Kínában ismerhették már hosszú évezredekkel ezelőtt is az emberi szív alakját és akár felépítését is. Nem hiába olyan híres a mai napig a kínai orvoslás. Így aztán azt mondhatjuk, hogy a szív írásjegye valóban egy szívet formál, még ha az általunk jobban ismert alakja már csak egyszerűsíti azt. Szóval igencsak elgondolkodtató a kanji története, miközben csodálatos is, és számtalan más kanji részeként is találkozhatunk vele, mint például az akarat (意), sürgős vagy siet (急), rossz vagy gonosz (悪), félelmetes (恐), gondolkodik (思) és még hosszasan sorolhatnánk.

Ezt a gondolkodást szeretném érdekesebbé tenni most azzal, hogy nem egy, hanem rögtön hat féle módozatát is megmutatom – a leírás szempontjából – ennek az egyedi formájú írásjegynek:

Végül pedig nézzünk meg most egy különleges képet, amelyet egy blogban találtam, és egy japán tömegközlekedési eszközön készült fotó: