A hónap-kanjija (március) FUKU (szerencse)

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/views.module on line 1118.
  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 917.
  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 917.
  • strict warning: Declaration of views_handler_sort::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_sort.inc on line 165.
  • strict warning: Declaration of views_handler_sort::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_sort.inc on line 165.
  • strict warning: Declaration of views_handler_sort::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_sort.inc on line 165.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 599.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 599.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_query::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_query.inc on line 181.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/views.module on line 1118.

Bizonyára mindenki látott már képet a japánok kedves kis állatkájáról, a mannekoról vagy manekinekoról (招き猫)*, aki ott ül számtalan üzlet bejárata mellett és szívélyes mosolyával csalogatja be a vásárlókat. Azért hozom szóba ezt a kedves macskát, mert az ő hasán is gyakran a fuku (福), a jó szerencse kanjija látható. Ezt a kanjit nézzük meg most ebben a hónapban.

Ha már szóba került nézzünk is meg manekinekot hasán ezzel az írásjeggyel:

15-manekinekok

 

Térjünk vissza a fuku kanjijához. Már a korábbi hónapokban, és a kalligráfia stílusainál is többször szóba került, hogy igen sokféle megjelenése lehet egyetlen írásjegynek. Kalligráfiában elsősorban hármat használnak (kaisho, gyōsho, sōsho), azonban alkalmasint a korábbi írások is megjelennek, mint a csontírás vagy a pecsétírás, nem ritkán a bambuszírásból kialakult hivatalnokírás. A fuku jelentéséből kifolyólag gyakran és igen sok formában kerül leírásra. Nézzük is meg ezeket, hogy bármikor felismerhessük:

 15-FUKU-shodo-k

 

Ehhez a kanjihoz ebben a hónapban kivételesen nem egy kalligráfiát, hanem egy eseményt szeretnék kapcsolni. Van ugyanis egy fesztivál, amelyet már több alkalommal is megrendeztek, a „szacuma nevetés és szerencse fesztiválja” (Satsuma Shōfukusai, Szacuma Sófukuszai, 笑福祭), és amelyet egyébként februárban tartanak. Az utolsó képeken nézzük meg milyen ott a fuku írásjegyének leírása (lásd pirossal), amely általában amolyan performansz jelleggel folyik:

15-Satsuma_Shofukusai

 

 

* Japánban annyira közkedvelt figura ő, hogy még külön múzeuma is van.