A hónap-kanjija (január) TIGRIS

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/views.module on line 1118.
  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 917.
  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 917.
  • strict warning: Declaration of views_handler_sort::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_sort.inc on line 165.
  • strict warning: Declaration of views_handler_sort::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_sort.inc on line 165.
  • strict warning: Declaration of views_handler_sort::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_sort.inc on line 165.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 599.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 599.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_query::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_query.inc on line 181.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/views.module on line 1118.

Írtam arról a japán szokásról, hogy minden év decemberében megválasztják az előző év kanjiját (kandzsiját), amely arra az évre a legjellemzőbb volt. Most elindul a Szaku új rovata is, a hónap-kanjija. Az első kanji a „tigris”.

Azt hiszem mindenki előtt ismeretes a kínai eredetű horoszkóp, amely éves felbontással, egy-egy állattal jelzi születésünk és életünk ritmusát. Az sem hinném, hogy ismeretlen lenne, hogy az idei év a „tigris éve” Kínában és Japánban egyaránt. Éppen ezért az első kanjink a „tigris” írásjegye: 虎, amelynek japán olvasata a „tora”. Azonban maga a zodiákus nem ezzel, hanem egy másik írásjeggyel írandó, amely így néz ki kalligrafikusan (kiolvasni egyébként ezt is „tora”-ként szokás):

Ha az évet jelenítik meg kalligráfián, akkor ezt használják, ahogy a kakizome alkalmával is inkább így fordul elő. Azonban minden más esetben a korábban említett írásjegy a használatos, ezért most nézzük meg milyen, amikor kalligráfiákon láthatjuk.

Először is van a pecsétírásos változata (a pecsétírásról később még olvashatsz a Szakun):

 

A pecsétíráson még igencsak látszik, hogy hogyan formálódott ki a tigris látványából az írás. Napjainkra azonban ez már igencsak megváltozott. Hagyományosabban így írjuk le:

Végül nézzük meg, hogy a leginkább stilizált sōsho (szóso) stílusban – amelyről már korábban írtam is – hogyan néz ki, és hogyan alakul úgy a kanji , hogy már-már újra a tigris stilizált alakjává válik. Nem ritka ugyanis, hogy amikor egy kanji -t kalligrafikusan leírnak, akkor a jelentése formálja ki alakját, amelyre a „tigris" talán az egyik legismertebb téma a „sárkány” mellett, mivel ők ketten adják a jin-jang írásjegyekkel való megjelenítésének egyik alakját.