A hónap-kanjija (április) SZERELEM

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/views.module on line 1118.
  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 917.
  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 917.
  • strict warning: Declaration of views_handler_sort::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_sort.inc on line 165.
  • strict warning: Declaration of views_handler_sort::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_sort.inc on line 165.
  • strict warning: Declaration of views_handler_sort::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_sort.inc on line 165.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 599.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 599.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_query::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit($form, &$form_state) in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_query.inc on line 181.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /chroot/home/japankal/japankalligrafia.hu/html/sites/all/modules/views/views.module on line 1118.

Ebben a hónapban az ai (愛), a szerelem, szeretet írásjegyét nézzük meg. Ez egy igen közkedvelt kanji, nem ritkán tetoválások témája, és maga a szerelem pedig az emberiség örök témája. Éppen ezért méltó arra is, hogy az áprilisi hónapban elnyerje a szaku hónap-kanjija megtisztelő címét, hiszen itt a tavasz és itt a szerelem.

Az ai kanjija valóban rengeteg helyen látható. Elgondolkodtató, hogy mindezt jelentése vagy éppen formája okozza? Ha nem ismernénk a jelentését, akkor is olyan csodálatos lenne számunkra? Ezzel a gondolattal most mindenkit magára hagyok, és megmutatom, hogyan kezdődött ennek az írásjegynek a története. Először is láthatjuk, hogy – ha fogalmazhatok ilyen költőien – éppen a kanji szívében megtalálható a szív (心) írásjegye. Mivel jó eséllyel pályázhat ez az írásjegy is a hónap-kanjija címre, így most külön nem nézzük meg a történetét, viszont érdemes felfigyelni rá. Nagyon egyedi formája van. A kalligráfiák esetében pedig éppen ez az a forma, amely meghatározza igen sok esetben az írás lendületét. Ha már pedig a lendületnél járunk, akkor figyeljük meg a képeken, hogy az utolsó vonás hogyan ad egy sajátos karaktert az egész írásjegynek.

Az első képen szeretnék megmutatni néhány írás stílusát az ainak:

 19AI-1-stilusok

Egyrészt láthatjuk az első kanjin, hogy az pecsétírás, a következő három a már sokszor emlegetett és ismert stílus, és végül egy kis yose moji hangulat, most, hogy már azt is ismerjük. Mielőtt pedig megmutatnám, hogy erre a hónapra milyen kalligráfia lesz a választott, nézzünk meg egy-két jellemző leírását ennek a kanjinak:

 

19AI-2-leirasimodok

Mindenkinek meg van, hogy körülbelül melyek azok a kalligráfiák, amelyeket szívesen néz, vagy amelyek tetszenek nekik. (Ez alól természetesen ezen cikkek írója sem kivétel.) A modern japán kalligráfia sok érdekességet rejt magába. Nem ritka, hogy akár az ecset használatát is félre teszik egyes iskolák és alkalomadtán mondjuk növényeket használnak helyette. Ugyanígy jellemző a modern kalligráfiára a lendületes gesztus jelleg. Az alábbi képet a kakku.livedoor.biz nevet viselő oldalon találtam, és úgy gondoltam, hogy igen kellemesen színesíti majd eddigi ismereteinket:

 19.AI.-kakku.livedoor.biz-.ea168630