Rövid önéletrajzunk

Gáncs Nikolasz

Művészeti Szakközépiskolát és azt követően még egy grafikus-képzést végzett, így összesen tíz évig tanult rajzolni. A japán tusfestészet és kalligráfia iránti rajongás, a rácsodálkozás a keleti művészetre, középiskolás éveiből származik.
Komolyan 2006-ban kezdett el foglalkozni a kalligráfiával, és első mester Tsujikawa Yuka sensei volt, aki akkoriban Magyarországon élt. Vele több, mint másfél évig gyakorolhatott. Közben számtalan kutatást végezett, s ennek a több éves munkának eredményeként született meg könyve a SHODŌ Az ecset útja címmel.
Mestere távozását követően közel egy évig gyakorolt Takahashi Tenin sensei vezetése mellett a "Hangari Shorakukai" csoportban.
2010. őszén utazott Japánba, ahol tovább folytathatta a tanulást Sugitani Taeko sensei segítségével, aki mind technikailag, mind elméletileg rengeteget tett hozzá korábbi ismereteihez.

A kalligráfia mellett buddhista gyakorlást végez 2005 óta, egy japán zen vonalat, iskolát követve. 2009-ben diplomázott le kitűnő eredménnyel A Tan Kapuja Buddhista Főiskolán. Mivel két tanévben is elnyerhette a Köztársasági Ösztöndíjat, így éppen az iskolai évek alatt tudta megírni könyvét, és elkezdeni a kalligráfia gyakorlását is.
Úgy tartja, hogy a zen is életünk szerves része, és közel 10 hónapot töltött el Japánban a Sōgenji kolostorban. Így a kalligráfia gyakorlása összeolvadt a zazen gyakorlással már a korábbi évek folyamán is, és igen sok esetben zen témákat igyekszik megjeleníteni képein.

"A kalligráfia számomra életmód, a hétköznapi élet szerves része, amelyben örök kezdőként minden nap frissen nyúlhatunk az ecsethez."

 

Simon Judit

Hosszú évek óta foglalkozik japán kalligráfiával és tusfestészettel. Eredeti szakmáját tekintve angol-magyar szakos tanárként végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, amely tudását kiválóan kamatoztaja társoktatóként, miközben fordításaival segíti a weboldal működését és a különféle oktatóanyagok, cikkek, kiadványok összeállítását.

Gáncs Nikolasszal közösen gyakorolja a japán kalligráfia és tusfestészet művészetét, követi a zen buddhizmus ösvényét.